Виберіть літеру для пошуку будівельних термінів:

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1162]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

Абетка »

Терміни на Літеру "2016 » Грудень » 09"


Номінальний зазор по вершинах різьби - це Половина різниці між номінальними зовнішніми діаметрами внутрішньої та зовнішньої різьби або номінальними внутрішніми діаметрами внутрішньої та зовнішньої різьби (рисунок 26).
... Читати далі »
Ливарний дезінтегратор - це Ливарний розпушувач, який розпушує формувальну суміш штифтами, закріпленими на дисках, які обертаються в різні боки.

Литейный дезинтегратор - это Литейный разрыхли ... Читати далі »
Номінальний діаметр різьби - це Діаметр, який умовно характеризує розміри різьби та використовується для її позначення.

- это.
Ливарний аератор - це Ливарний розпушувач, який розпушує формувальну суміш киданням її лопатками, закріпленими на обертовому валу, на ланцюги, що висять, чи грати.

Литейный аэратор - эт ... Читати далі »
Номінальна поверхня - це Ідеальна поверхня, розміри та форма якої відповідають заданим номінальним розмірам і номінальній формі (ДСТУ-2413).

Номинальная поверхность - это Идеальная поверхн ... Читати далі »
Номінальна форма - це Ідеальна форма елемента, задана кресленням або іншими технічними документами.

Номинальная форма - это Идеальная форма элемента, которая задана чертежом или другими ... Читати далі »
Показники санітарного стану ґрунтів - це Комплекс критеріїв, за якими оцінюють санітарний стан ґрунтів.

Показатели санитарного состояния почв - это Комплекс критериев, позволяющих оценить санитарное состо ... Читати далі »
Ножова рама цукрове виробництво - це Пристрій для закріплення бурякорізних ножів.

Ножевая рама сахарное производство - это Приспособление для закрепления свеклорезных ножей.
Легкі зерна - це Продукт, одержаний із ядра різних штучного створення підвищеного тиску всередині зерен і подальшим вибухом зерна ('легкий'рис, 'легка'кукурудза).

'воздушные' зерна ... Читати далі »
Номер круп - це Показник якості номерних круп, який визначається просіюванням наважки крупи на комплекті сит, зазначених у стандарті.

Номер крупы - это Показатель качества номерны ... Читати далі »
Показник складу і властивостей води - це Фізичні, хімічні, бактеріологічні та гідробіологічні характеристики води, згідно з якими роблять висновок щодо її якості шляхом порівняння з нормами якості води.

Показ ... Читати далі »
Нижня грань підошви рейки - це Поверхня рейки, якою вона опирається на рейкові опори.

Нижняя грань подошвы рельса нд основание подошвы рельса, опора подошвы рельса, низ подошвы рельса, поверхность о ... Читати далі »
Ланка висхідна - це Маршрут, за яким дані пересилаються з абонентської станції в розподільник ЛОМ.

Звено восходящее - это Маршрут, по которому данные передаются из абонентской станции ... Читати далі »
Нижня верхня межа визначуваних концентрацій - це Найменша (найбільша) з визначуваних концентрацій, яка обмежує їхній діапазон.

Нижняя верхняя граница определяемых концентраций - это Наименьшая (наибольшая) из опр ... Читати далі »
Кулінарні достоїнства круп - це Показник оцінки якості готового продукту із круп за кольором, смаком, запахом, структурою, тривалістю варіння, коефіцієнтом розварюваності, консистенцією.

Кулинарные д ... Читати далі »
Кулінарний рибопродукт морепродукт - це Харчовий продукт, виготовлений з гідробіонтів порційований чи непорційований, формований чи неформований, з додаванням чи без додавання харчових додатків і прянощів, оброблений за ... Читати далі »
Крупи, що не потребують варіння - це Продукт, готовий до вживання без варіння, одержаний варінням круп до повної кулінарної готовності після попереднього очищення, миття, сушіння, плющення з подальшим сушінням до вста ... Читати далі »
Крупи ячмінні ячні - це Продукт, одержаний з ячменю, являє собою частки подрібненого ядра різного розміру і форми, повністю очищені від квіткових плівок і частково від плодових оболонок.

Круп ... Читати далі »
Крупи ячмінні перлові - це Продукт, одержаний з ячменю, очищеного від квіткових плівок і відшліфованого.

Крупа ячменная перловая - это Продукт, полученный из ячменя, очищенного от цветковых ... Читати далі »
Крупи швидкорозварювані - це Продукт, одержаний шляхом зволоження, відволожування, пропарювання, розплющування і висушування круп різних культур (гречаних, ячмінних, пшеничних, горохових і пшона).

... Читати далі »
Крупи ячмінні швидкорозварювані - це Продукт, одержаний із перлових круп NN 1, 2 і 3 шляхом зволоження, відволожування, пропарювання, плющення і висушування.

Крупа ячменная быстроразваривающаяся - это ... Читати далі »
Крупи рисові подрібнені шліфовані - це Продукт, одержаний із подрібненого, шліфованого або полірованого рису проходом крізь сито з отворами діаметром від 2,2 до 2,5 мм і сходом сита з отворами діаметром 1,5 мм.

... Читати далі »
Крупи пшеничні, що не потребують варіння - це Продукт, одержаний із круп пшеничних 'Полтавські'N 1 і N 2 за технологією, наведеною в п. 45.

Крупа пшеничная, не требующая варки - это Продукт, получаемый из круп ... Читати далі »
Крупи пшеничні швидкорозварювані - це Продукт, одержаний із круп 'Полтавські'NN 1,2,3 шляхом зволоження, відволожування, пропарювання, плющення і висушування.

Крупа пшеничная быстроразваривающаяся - эт ... Читати далі »
Крупи рисові шліфовані - це Продукт, одержаний в результаті лущення зерна, наступного шліфування і полірування ядра, у якому повністю видалено квіткові плівки, плодові і насіннєві оболонки, більшу частину але ... Читати далі »
Крупи подрібнені шліфовані - це Продукт, одержаний в результаті очищення зернівок від плівок, оболонок і зародків, шліфування, полірування частинок ядра та сортування їх за розмірами крупинок з метою надання їм к ... Читати далі »
Неочищена зворотна вода - це Природна чи зворотна вода, в якій вміст забруднювальних агентів перевищує рівень, встановлений нормами якості води.

Возвратная вода загрязненная - это Неочищенная ... Читати далі »
Поверхнево - загартована рейка - це Термічно зміцнена рейка, у якої термічному обробленню піддано тільки головку.

Поверхностно-закаленный рельс нд закаленный рельс, термически упрочненный рельс, термичес ... Читати далі »
Крупи подрібнені поліровані - це Продукт, одержаний із подрібненого, шліфованого ядра, яке пройшло оброблення на полірувальних машинах з метою надання крупам гладкої блискучої поверхні.

Крупа дроблена ... Читати далі »
Крупи подрібнені - це Продукт, одержаний в результаті очищення зернівок від квіткових плівок і оболонок, подрібнення ядра та сортування за розмірами крупинок.

Крупа дробленая - это Прод ... Читати далі »
Крупи перлові, що не потребують варіння - це Продукт, одержаний із перлових круп N 1 і N 2 за технологією, наведеною в п. 45.

Крупа перловая, не требующая варки - это Продукт, получаемый из перловой крупы ь 1 ... Читати далі »
Крупи перлові із скороченим часом варіння - це Продукт, одержаний із круп'яного ячменю пропарюванням і видаленням квіткових плівок, частково плодових і насіннєвих оболонок та зародків з обов'язковим шліфуванням і поліруванням я ... Читати далі »
Побічний продукт - це Продукт, який одержують попутно під час виробництва основного продукту (мучка, суміші зернові, дрібка кормова, зародок зерна, січка тощо).

Побочный продукт - это П ... Читати далі »
Крупи кукурудзяні шліфовані - це Продукт, одержаний із дроблених частинок ядра кукурудзи різної форми, очищених від плодових оболонок та зародків.

Крупа кукурузная шлифованная - это Продукт, получ ... Читати далі »
Крупи кукурудзяні подрібнені - це Продукт, одержаний із дроблених частинок ядра кукурудзи різної форми, очищених від плодових оболонок і зародків.

Крупа кукурузная дробленая - это Продукт, получаем ... Читати далі »
Крупи кукурудзяні крупні для пластівців і легких зерен - це Продукт, одержаний із дроблених частинок ядра кукурудзи різної форми, очищених від плодових оболонок і зародків, розмір яких визначається проходом крізь сито з отворами діаметром 7 ... Читати далі »
Крупи манні - це Продукт, одержаний із ендосперму і частково алейронового шару під час сортового помелу твердої або м'якої пшениці.

Крупа манная - это Продукт, полученный из эндосп ... Читати далі »
Крупи кукурудзяні дрібні для виробництва паличок - це Продукт, одержаний із дроблених частинок ядра кукурудзи різної форми, очищених від плодових оболонок і зародків, розмір яких визначається проходом крізь сито NN 1, 2 із дротяної сі ... Читати далі »
Крупи гречані, що не потребують варіння - це Продукт, одержаний із гречаної ядриці швидкорозварюваної І і ІІ сорту за технологією, наведеною в п. 45.

Крупа гречневая, не требующая варки - это Продукт, получае ... Читати далі »
Крупи горохові швидкорозварювані - це Продукт, одержаний з гороху коленого, лущеного шляхом зволоження, відволожування, пропарювання, плющення і висушування. Розварюваність - ЗО хв.

Крупа гороховая быстрор ... Читати далі »
Крупи вівсяні плющені - це Продукт, одержаний в результаті плющення пропарених вівсяних неподрібнених круп.

Крупа овсяная плющеная - это Продукт, полученный в результате плющения пропаренной ... Читати далі »
Крупи - це Харчовий продукт, одержаний під час перероблення круп'яного зерна, в якому сконцентровані корисні поживні речовини, що добре засвоюються.

Крупа - это Пищевой проду ... Читати далі »
Крупи вівсяні неподрібнені - це Продукт, одержаний із ядра вівса, яке пройшло пропарення, лущення і шліфування.

Крупа овсяная недробленая - это Продукт, полученный из ядра овса, прошедшего пропар ... Читати далі »
Крок різьби р - це Відстань по лініі, паралельній до осі різьби, між середніми точками найближчих однойменних бічних сторін профілю різьби, які лежать в одній осьовій площині по один бік від осі різь ... Читати далі »
Пластівці ячмінні - це Продукт, одержаний із ячменю за технологією, наведеною в п. 55. Розварюваність не більше 15 хв.

Хлопья ячменные - это Продукт, полученный из ячменя по технологии, ... Читати далі »
Пластівці перлові - це Продукт, одержаний із перлових круп ь 1 і ь 2 за технологією, наведеною в п. 55, із відокремленням дрібної фракції. Розварюваність не більше 10 хв.

Хлопья перловые ... Читати далі »
Плівковий випарний апарат цукрове виробництво - це Випарний апарат, у якому випаровування відбувається в тонкій плівці, що утворюється під час зрошення соком теплообмінної поверхні трубок.

Пленочный выпарной аппарат са ... Читати далі »
Пластівці вівсяні - це Продукт, одержаний із зерна вівса, вівсяного ядра чи вівсяних круп за технологією, наведеною в п. 55.

Хлопья овсяные - это Продукт, полученный из зерна овса, овсян ... Читати далі »
Криптографія - це Порядок, що визначає принципи, засоби та методи, які використовуються при трансформації даних з метою приховання їх інформаційного змісту, запобігання їх несанкційній зміні чи неса ... Читати далі »
Пластинчаста рейкова клема - це Пружинна рейкова клема, виготовлена із сталевого листового прокату.

Пластинчатая рельсовая клемма - это Пружинная рельсовая клемма, изготовленная из стального лист ... Читати далі »
Піщаний бетон суднобудівний - це Різновид суднобудівного бетону, заповнювачем якого є дрібна фракція порід (від 0,5 до 3,0 мм) природного походження.

Песчаный бетон судостроительный - это Разновид ... Читати далі »
Плавень - це Реактив, який використовується для розкладення аналізованого об'єкта, окислення одного або кількох його компонентів, зниження температури плавлення речовин та ін.

Плав ... Читати далі »
Напівпровідниковий знакосинтезувальний індикатор - це Активний знакосинтезувальний індикатор, у якому використовується явище інжекційної електролюмінесценції.

Полупроводниковый знакосинтезирующий индикатор - это Актив ... Читати далі »
Підтверджувана послуга - це Послуга, яка потребує явного підтвердження від постачальника сервісу.

Подтверждаемая услуга - это Услуга, требующая явного подтверждения от поставщика сервиса).
Підтвердження - це Функція, яка дозволяє приймальному об'єктові інформувати об'єкт, що пересилає, про отримання протокольного блоку даних.

Подтверждение - это Функция, позволяющая пр ... Читати далі »
Косметичний набір - це Комплект з двох чи більше косметичних виробів, об'єднаних за певною ознакою і укладених у художньо оформлені коробки, поліетиленові пакети чи на листівки.

Косметически ... Читати далі »
Підрейкова площадка підкладки - це Основний елемент підкладки, на який рейка опирається нижньою гранню підошви в процесі експлуатації.

Подрельсовая площадка подкладки - это Основной элемент подкладк ... Читати далі »
Підмножина - це Множина, кожний елемент якої є елементом іншої заданої множини.

Подмножество - это Множество, каждый элемент которого является элементом другого заданного множеств ... Читати далі »
Зміщення оцінки параметра - це Показник якості, який характеризує відхилення математичного сподівання оцінки від справжнього значення параметра, який оцінюється.

Смещение оценки параметра - это ... Читати далі »
Змішана нотація - це Нотація, що використовує сукупно різні типи позначок.

Смешанная нотация - это Нотация, использующая вместе различные типы обозначений).
Змішувальні ливарні бігуни - це Ливарний змішувач, робочим органом якого є котки, які не торкаються днища чаші або її бокової поверхні та обертаються навколо власної осі за рахунок тертя об матеріал, що змішуєтьс ... Читати далі »
Зіпсоване ядро кукурудзи - це Загниле, запліснявіле, обвуглене, потемніле ядро кукурудзи із зміненим кольором від світло-коричневого до чорного.

Испорченное ядро кукурузы - это Загнившие, запле ... Читати далі »
Здійснити вибірку - це Отримати значення функції з області, поділеної на інтервали.

Произвести выборку - это Получить значения функции из области, разбитой на интервалы.
Зворотна вода нормативно чиста - це Зворотна вода, склад та властивості якої відповідають встановленим нормам якості води і не потребує очистки.

Возвратная вода нормативно чистая - это Возвратная вод ... Читати далі »
Зворотна вода нормативно очищена - це Зворотна вода, що пройшла очистку та відповідає встановленим нормам якості.

Возвратная вода нормативно очищенная - это Возвратная вода, которая прошла очистку до у ... Читати далі »
Дисперсія помилки оцінювання параметра - це Показник якості, який характеризує величину середнього квадрата відхилення оцінки від її математичного сподівання (середнього значення).

Дисперсия ошибки оценивания па ... Читати далі »
Дисковий рафінадний прес з вібрувальними пуансонами - це Дисковий рафінадний прес, пресівні пристрої якого піддаються вібрації.

Дисковый рафинадный пресс с вибрирующими пуансонами - это Дисковый рафинадный пресс, прессую ... Читати далі »
Копчена риба - це Продукт, виготовлений з попередньо підсоленої та частково зневодненої риби і оброблений задимленим повітрям певної температури чи коптильними препаратами МІНХ, Вахтоль, ВНІРО.
... Читати далі »
Координоване комплектування - це Система, яка передбачає організоване та узгоджене комплектування фондів двох і більше бібліотек чи інформаційних центрів на локальному, регіональному, національному чи міжнародному ... Читати далі »
Диск жорсткий - це Жорсткий незнімний металевий диск, покритий магнітним матеріалом і використовуваний як носій інформації великої ємності.

Диск жесткий - это Жесткий несъемный метал ... Читати далі »
Динамічний пил - це Аерозоль з твердою дисперсною фазою у вигляді пилу, що знаходиться в динамічному стані.

Динамическая пыль - это Аэрозоль с твердой дисперсной фазой в виде пыли, на ... Читати далі »
Динамічна стругова установка - це Стругова установка з динамічним стругом.

Динамическая струговая установка, активная струговая установка - это Струговая установка с динамическим стругом).
Затримка станції - це Інтервал часу між пересиланням станцією даних двох послідовних кадрів, який визначається інтерфейсом між фізичним рівнем і середовищем пересилання.

Задержка станции ... Читати далі »
Затримка пересилання - це Інтервал часу, на який абонентська станція затримує початок свого пересилання при виявленні зайнятості фізичного середовища ЛОМ.

Отсрочка передачи - это Интервал в ... Читати далі »
Депіляторій - це Хімічний чи механічний косметичний засіб для видалення волосся.

Депиляторий - это Химическое или механическое косметическое средство для удаления волос.
Затримка кільцева - це Інтервал часу, вимірюваний в одиницях часу пересилання біта при встановленій бітовій швидкості, необхідній для поширення сигналу всією кільцевою мережею.

Задержка коль ... Читати далі »
Депонування - це Передача для зберігання документа чи множини документів до бібліотеки чи інформаційного центру зі збереженням права власності.

Депонирование - это Передача на хран ... Читати далі »
Конкретний синтаксис - це Правила, що використовуються для формальної специфікації даних, яка забезпечує конкретне подання цих даних.

Конкретный синтаксис - это Правила, используемые для фо ... Читати далі »
Конічне різьбове з`єднання - це Різьбове з'єднання деталей, які мають конічну різьбу.

Коническое резьбовое соединение - это Резьбовое соединение деталей, имеющих коническую резьбу.
Заслін - це Електрод польового транзистора (121), на який подається електричний сигнал керування, що регулює потік носіїв заряду між витоком і стоком.

Затвор - это Электрод по ... Читати далі »
Конічна посадка з зазором - це Посадка, за якої забезпечується зазор після фіксації взаємного осьового положення конусів.

Коническая посадка с зазором - это Посадка, при которой обеспечивается з ... Читати далі »
Засіб інформаційний - це Комплекс впорядкованої відносно постійної інформації АС на носії даних разом з відповідною документацією, призначений для постачання користувачеві.

Средство информацио ... Читати далі »
Конічна посадка - це Характер конічного з'єднання, що визначається різницею (до складання) діаметрів внутрішнього та зовнішнього конусів у їх поперечних перерізах, які сполучаються після фіксації взаєм ... Читати далі »
Конічна посадка з натягом - це Посадка, за якої забезпечується натяг після фіксації взаємного осьового положення конусів.

Коническая посадка с натягом - это Посадка, при которой обеспечивается н ... Читати далі »
Двоходовий випарний апарат цукрове виробництво - це Випарний апарат, гріюча поверхня якого поділена на два ходи, по одному з яких сік піднімається вгору, а по іншому спускається донизу.

Двухходовой выпарной аппарат саха ... Читати далі »
Зародок харчовий - це Побічний продукт перероблення зерна на крупи (зародок кукурудзи, зародок пшениці).

Зародыш пищевой - это Побочный продукт переработки зерна в крупу (зародыш кукуру ... Читати далі »
Двомісна [n- місна ] операція - це Операція над двома і тільки двома [над N і тільки N] операндами.

Двуместная [n-местная ] операция - это Операция над двумя и только двумя [над N и только N] операн ... Читати далі »
Конвеєростругова установка - це Стругова установка, робочий орган якої призначений для одночасного руйнування та доставляння гірничої маси.

Конвейероструговая установка - это Струговая установка, ... Читати далі »
Двобарабанна сушильна установка цукрове виробництво - це Сушильна установка з сушильним та охолоджувальним барабаном.

Двухбарабанная сушильная установка сахарное производство - это Сушильная установка с сушильным и охлад ... Читати далі »
Комунікація - це Передача значення шляхом пересилання сигналів.

Коммуникация - это Передача значения путем пересылки сигналов).
Дальність дії радіолокатора - це Граничне значення відстані зони виявлення об'єкта радіолокатором.

Дальность действия радиолокатора - это Предельное значение зоны обнаружения радиолокатора по даль ... Читати далі »
Дальність радіозв`язку - це Відстань між радіостанціями даного типу у заданих умовах стійкого зв'язку.

Дальность радиосвязи - это Расстояние между радиостанциями заданного типа в заданных усл ... Читати далі »
Залишковий екстракт дробини - це Показник у відсотках, який визначається різницею між загальним та вимивним екстрактом дробини.

- это.
Групове навчання - це Навчання групи людей, здійснюване одночасно.

Групповое обучение - это Обучение группы людей, осуществляемое одновременно.
Комплексна система керування польотом повітряного корабля - це Різновид СКП ПК, що є сукупністю повністю інтегрованого пілотажно-навігаційного обладнання, систем керування двигунами, їх математичного забезпечення, а також гідроелектромеханічни ... Читати далі »
Гречані крупи ядриця швидкорозварювана - це Продукт, одержаний із цілого і надколеного ядра гречки, яке не проходить крізь сито з отворами 1,6х20 мм. Виготовляють із пропареного зерна шляхом відокремлення ядра від плодових о ... Читати далі »
Гречані крупи ядриця - це Продукт, одержаний із цілого і надколеного ядра гречки, що не проходить крізь сито з отворами 1,6х20 мм.

Гречневая крупа ядрица - это Продукт, полученный из целого ... Читати далі »
Гречані крупи проділ - це Продукт, одержаний із розколеного на частини ядра гречки, що проходить крізь сито з отворами 1,6х20 мм і не проходить крізь сито із дротяної сітки N 08.

Гречневая круп ... Читати далі »
Задирка - це Гострий, у вигляді гребеня, виступ, який утворюється під час різання металу (додаток Б, рисунок 18).

Заусенец - это Острый, в виде гребня, выступ, образующийся при ... Читати далі »
Гречані крупи - проділ швидкорозварюваний - це Продукт, одержаний із розколеного на частини ядра гречки, яке проходить крізь сито з отворами 1,6х20 мм і не проходить крізь сито із дротяної сітки N 08.

Гречневая кру ... Читати далі »