› 
 › 
Ведеться робота над нормативною базою з питань захисту від шуму

18:27

Ведеться робота над нормативною базою з питань захисту від шуму

Проблема забезпечення в житлових та громадських будинках сприятливого для людини акустичного режиму залишається актуальною ще з радянських часів.

Останніми роками вирішення цієї задачі ускладнюється масовим поширенням побутових приладів, що створюють значні звукові навантаження, а також збільшенням кількості автомобілів на вулицях і магістралях населених місць. Фахівці вважають, що сьогодні питання захисту від шуму об'єктів житлового та громадського призначення регламентуються поки будівельними нормами та правилами СНиП ІІ-12-77 "Защита от шума", які введено в дію ще у 1978 році, що не відповідають сучасному рівню технічного розвитку і потребам суспільства в захисті від шкідливого впливу шуму.

Тому з метою актуалізації вітчизняної нормативної бази з питань захисту від шуму будівель різного призначення, прилеглих до них територій, територій житлової забудови, ландшафтно-рекреаційних територій, зон відпочинку на замовлення Мінрегіону розроблено проект ДБН "Захист територій, будинків і споруд від шуму". Зазначений норматив розроблено з урахуванням положень міжнародних і європейських стандартів, що стосуються галузі будівельної акустики, та сучасних наукових підходів до оцінки і нормування звукоізоляції огороджувальних конструкцій від повітряного і ударного шуму.

Проект даного ДБН деталізує та уточнює вимоги щодо допустимих рівнів шуму в приміщеннях в залежності від їх призначення; підвищує вимоги щодо звукоізоляції внутрішніх огороджувальних конструкцій; вводить вимоги щодо ізоляції від повітряного шуму зовнішніх огороджувальних конструкцій будинків.

У розвиток положень проекту ДБН "Захист територій, будинків і споруд від шуму" ДП "НДІБК" розроблено низку проектів нормативних документів, що конкретизують та деталізують його положення:
проект ДСТУ-Н "Настанова з порядку проведення розрахунку шуму в приміщеннях і на територіях (акустичний розрахунок)";
проект ДСТУ-Н "Настанова з розрахунку і проектування звукоізоляції огороджувальних конструкцій житлових і громадських будинків";
проект ДСТУ-Н "Настанова з проектування захисту від шуму в приміщеннях засобами звукопоглинання і екранування";
проект ДСТУ-Н "Настанова з розрахунку та проектування засобів захисту сельбищної території від шуму".

Введення в дію наведених нормативних документів, яке очікується протягом цього року.

За матеріалами Мінрегіонбуду.

Нагадаємо, що проект ДБН В.2.6-ХХ:201Х Будівельна акустика вже можна завантажити, як з'явиться оновлена версія ми Вас повідомимо.

Залишайтеся з ДБНУ!
Будуймо достойну Україну!


Просмотров: 3071 | Добавил: | Теги: захист, акустика, шум | Рейтинг: 5.0/2

Обговорення Ведеться робота над нормативною базою з питань захисту від шуму - 29 Травня 2013, коментарі та відгуки: