› 
 › 
Масштабність

16:14

Масштабність

Основні позиції визначення масштабності архітектурної композиції за класифікацією А. Іконніковим:
1. Масштаб невід’ємно пов’язаний із призначенням споруди, з її функціональною організацією та конструкцією.
2. Масштаб визначається системою членувань об’єму, співвідношенням частин і цілого.
3. Масштаб споруди залежить від характеру її взаємозв’язку з оточуючим простором (архітектурний ансамбль чи природний пейзаж).
4. Мірою масштабу в архітектурі виступає людина.

Співвіднесення даних характеристик, поєднання їх в одну систему визначає масштабність споруди. При встановленні масштабних зв’язків частин і цілого слід ураховувати не тільки характер основних членувань, але й характер архітектурних деталей, їх роль у композиції та взаємозв’язок між собою. Деталі можуть виражати структуру будівлі, зорово збільшувати або зменшувати її розміри, надаючи йому легкості чи масивності.

У формуванні масштабу архітектурної споруди використовуються всі композиційні засоби – симетрія, ритм, контраст, нюанс та ін. Підпорядкування всіх елементів композиції масштабу основної архітектурної теми визначає її виразну пластичну мову. Масштабність у архітектурі пов’язана також з емоційною оцінкою форми.
Навіть така звичайна задача як купить смеситель для ванной теж повинна виконуватись із знанням відповідності підпорядкування іншим елементам інтерєру ванної кімнати.

Масштабна виразність об’єкта може коригуватись залежно від використання архітектором дії законів зорового сприйняття. Сприйняття архітектурної форми людиною залежить також від взаєморозташування об’єкта і спостерігача у просторі, що призводить до виникнення певних перспективних скорочень.

Просмотров: 2997 | Добавил: | Теги: архітектура, Масштаб, композиція | Рейтинг: 4.5/2

Обговорення Масштабність - 7 Січня 2012, коментарі та відгуки: