› 
 › 
Планувальні типи сіл України

13:43

Планувальні типи сіл України

В Україні також поширились змішані прийоми планування сіл, де поєднані регулярні та вільні форми організації простору, що дає можливість органічно ув'язати елементи населеного пункту.

Різні природні умови, характер водопостачання, різноманітність рель'єфу місцевості, рослинності, використання місцевих будівельних матеріалів, вплив локальних культурно-етнічних передумов розвитку сіл сприяли формуванню відмінностей як в архітектурно-планувальній, так і в об'ємно-просторовій організації поселень.

У лісових та болотисто-лісових районах Полісся через високий рівень ґрунтових вод та велику заболоченість ділянок села розміщували на височинах, біля лісів та луків. Досить щільно забудовані, масштабні відносно лісних масивів, вони відзначались виразним силуетом. Ці села були довільно окреслені, мали вільну та регулярну планувальну організацію. Визначальними елементами архітектурно-просторової композиції таких сіл становили масиви зелених насаджень як у межах села, так і поза ними.

Українське село, схема

Для Полісся характерними виявились також придорожні села, що розмістилися з одної або з обох сторін дороги. Типовою для них є лінійна планувальна організація з однією або кількома вулицями, паралельними дорозі. В таких селах часто відсутній чітко виражений громадський центр, будівлі розміщені вздовж головної вулиці, що переходить у міжселищну дорогу.

У Лісостепу переважна більшість сіл розміщується у долинах річок, балках, на схилах пагорбів та інших понижених ділянках місцевості. Балочні та села біля водоймищ відрізняються вільним плануванням та великою мальовничістю. Характерна риса таких сіл — розміщення громадських будівель на найбільш підвищених його частинах. Поселення охоплюють забудовою ріки, ставки. Розміщені на берегах, вони відзначаються витягнутою або розчленованою формою плану, що підкорена окресленню берегової лінії. Іноді вони створюють подовжені «лінійні» системи, що складаються з однієї-двох вулиць з короткими поперечними, спрямованими у бік водоймища.

У місцях злиття рік села мають більш компактну форму. Громадські будівлі розміщуються біля переправ, місць злиття рік. Звідси розвивається радіальна або радіально-кільцева схема плану села.

Просмотров: 3000 | Добавил: | Теги: планування, село | Рейтинг: 5.0/1

Обговорення Планувальні типи сіл України - 18 Жовтня 2012, коментарі та відгуки: