› 
 › 
Використання енергетичного критерію при побудові конструкції, яка самоорганізується

23:13

Використання енергетичного критерію при побудові конструкції, яка самоорганізується

Проведений аналіз літератури на тему, використання енергетичного критерію при побудові конструкції, показав необхідність подальшого та більш поглибленого розгляду питань, пов'язаних із побудовою теорії конструкцій на базі енергетичних принципів, перевірки можливості використання енергетичної теорії при побудуві систем, які самоорганізуються.

Дослідження проводилося з метою визначення залежності між потенційною енергією деформації системи і кількістю зв'язків або зменшенням витрат матеріалу на конструкцію. Тобто необхідно було отримати напрямок зміни одного параметра відносно другого. В основу дослідження взято загальну теорію систем (енергетичну теорію) безпосередньо для оптимального проектування залізобетонних конструкції.

Предметом дослідження, як приклад, були обрані залізобетонні плити перекриття.

Методом порівняння програмних комплексів "Ліра" та "Ansys" було обрано ПК "Ліра", як більш адаптований для розрахунку будівельних конструкцій, для дослідження напружено деформованим станом конструкції та отримання чисельних результатів розрахунків.

Було проведено тестування способом зміни топології та кількості ребер у пластині, яка розглядалась, для визначення можливості використання енергетичної теорії як показника оптимальності конструкції. Підтверджено можливість використання енергетичного критерію шляхом перевірки теореми про залежності кількості потенційної енергії деформації системи від додавання зв'язків.

Наприклад при проектування складних, багатоелементних систем та конструкцій для реклами.

В результаті дослідження отримано залежність між потенційною енергією деформації та витратами матеріалу на конструкцію, яка розглядається. Отриманий результат дозволяє в подальшому, при більш складніших конструкціях, у якості критерію оцінки оптимальності використовувати зміну потенційної енергії деформації системи до максимуму.

Автори: К.В. Бережна, к.т.н., доцент, О.Ю. Жиров, студент, О.В. Ігнатенко, студент, Н.В. Вікентьєва, студент, Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Харків, 2004 рік.

Просмотров: 2052 | Добавил: | Теги: енергія, деформації, проектування, вивіски, реклама | Рейтинг: 5.0/1

Обговорення Використання енергетичного критерію при побудові конструкції, яка самоорганізується - 6 Листопада 2012, коментарі та відгуки: