Вимоги овочевих культур до умов навколишнього середовища І методи їх регулювання

Ріст і розвиток овочевих культур та їх урожайність значною мірою залежать від факторів навколишнього середовища. Всі ці фактори об'єднують у чотири групи:
кліматичні (світло, вологість, температура і склад повітря);
едафічні (грунт з його фізичними властивостями, вмістом вологи і елементів живлення);
біотичні (мікро- і макрофлора, фауна, взаємовплив рослин у посівах);
антропогенні (діяльність людини — застосування добрив, машин, пестицидів, забруднення атмосфери, пасинкування, щеплення тощо).
Кліматичні й едафічні фактори впливають на рослини безпосередньо, а біотичні й антропогенні — здебільшого посередньо. Всі фактори для рослини необхідні й рівноцінні за дією: жодного з них не можна замінити іншим, оскільки це призводитиме до порушення впливу інших. Як правило, врожайність культур визначається фактором, який перебуває в мінімумі. Тому, розробляючи системи агрозаходів для вирощування високого і якісного врожаю, слід завжди брати до уваги умови навколишнього середовища, своєчасно визначати фактори, які негативно впливають на ріст і розвиток рослин, та обмежувати їх дію. Так, для ранніх весняних посівів основним фактором є тепло, влітку — волога, а взимку — тепло і світло. Своєчасне усунення негативного впливу певного фактора на овочі забезпечує високу продуктивність рослин і економічний ефект.
Категория: Интересно | Добавил: pedchenko (2010-11-06)
Просмотров: 1514 | Теги: овочівництво | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ДБНУ