Виберіть літеру для пошуку будівельних термінів:

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1162]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

Абетка »

Терміни на Літеру "2012 » Грудень » 13"


Нормальна експлуатація - див. ДБН В.1.2-14. - це Нормальна експлуатація - див. ДБН В.1.2-14.
Модель основи - це математичний опис (представлення) геометричних, фізичних, механічних, хімічних і інших властивостей основи як частини напівнескінченного ґрунтового масиву для визначення його дефор ... Читати далі »
Надійність будівлі чи споруди - це властивість будинку, споруди виконувати функції за призначенням протягом заданого проміжку часу.

Надійність — одна з важливих властивостей, що є показником якості об'є ... Читати далі »
Коефіцієнт мінливості стисливості основи - це відношення максимального до мінімального значення осередненого за глибиною модуля деформації грунтів основи в межах плану будівлі (споруди).
Зрушення порід гірського масиву (вертикальне і горизонтальне) - це деформування порід у результаті порушення їх рівноваги під впливом різних причин: гірських розробок, зміни фізико-механічних властивостей порід при їх зволоженні, зневоднюванні, тектонічних процесах тощо.
... Читати далі »
Жорсткість основи - це характеристика основи, що оцінює здатність опиратися навантаженням, наслідком чого є її деформації.
Дотична сила морозного здимання - це сила, яка діє (при осіданні фундаменту чи оточуючого грунту) вздовж бічної поверхні заглибленої частини споруди (на контакті з грунтом), з якою грунт змерзається.
Провали - це вертикальні зрушення земної поверхні з порушеннями цілісності структури ґрунтів, що утворюються внаслідок обвалення товщі ґрунтів над карстовими порожнинами чи гірничими виробками ... Читати далі »
Горизонтальні переміщення - це деформації контактної поверхні фундаментів, зв'язані з дією горизонтальних навантажень на основу (фундаменти розпірних систем, підпірні стіни тощо). ... Читати далі »
Осідання земної поверхні - це вертикальні переміщення поверхні (контактної з фундаментами чи земної) за рахунок деформацій грунтів, що ... Читати далі »
Підняття і осідання - це вертикальні переміщення контактної поверхні фундаментів за рахунок деформацій основи, зв'язаних зі зміною об'єму деяких ґрунтів при зміні їх вологості чи впливі хімічних речовин (н ... Читати далі »
Просідання - це вертикальні переміщення контактної поверхні фундаментів за рахунок деформацій основи, що відбуваються в р ... Читати далі »
Осідання - це вертикальні переміщення контактної поверхні фундаментів, викликані деформаціями грунтів основи під впливом зовнішніх навант ... Читати далі »
Деформації фундаментів за властивостями грунтів основи - це Деформації фундаментів при зміні властивостей основи і його недостатньої несучої здатності висвітлені в ряді робіт. Основними причинами відмови підстав є: тривалі простої розроблен ... Читати далі »
Ґрунтова основа будівлі (споруди) - це масив ґрунту в ґрунтовому середовищі, на який розповсюджуються напруження від навантажень, що передаються фундаментами чере ... Читати далі »
Ґрунт - це скельна чи дисперсна гірська порода чи насип до початку будівельних робіт.
(див. ДСТУ Б В. 2.1-2)
Геотехнічний моніторинг - це комплекс робіт із натурного нагляду за станом і поведінкою сис-теми "будівельний об'єкт - основа ", будівельних об'єктів або їх частин (фундамент, ФПЧ), основ, територій; включає: ... Читати далі »
Вплив геотехнічний - це вплив (навантаження чи деформації) на будівлю чи споруду від ґрунту, засипки чи ґрунтової води (підземних вод).
Вплив на основу - це явища чи процеси природні і (чи) техногенні, що викликають зміни властиво-стей ґрунтів і напружено-деформованого стану основи.
стіна-діафрагма - це Стіна, що сприймає горизонтальні навантаження
облицювальна стіна - це Зовнішня стіна, яка використовується як облицювання, що не пов'язане з іншими зонами стіни або каркасом, і не підсилює їх несучої здатності