Виберіть літеру для пошуку будівельних термінів:

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1162]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

Абетка »

Терміни на Літеру "2013 » Липень » 16"


умовна границя текучості основи - це Напруження основи fo, що відповідає залишковій деформації 0,2 %.

условный предел текучести основы Напряжение основы fo, соответствующее остаточной деформации 0, ... Читати далі »
основа - це Плоский алюмінієвий лист, з якого шляхом холодного формування виготовляються профільовані листи.

основа Плоский алюминиевый лист, из которого путем холодного фо ... Читати далі »
еквівалентне навантаження постійної амплітуди - це Спрощене навантаження постійної амплітуди, що спричиняє такі ж втомні пошкодження, як і дійсне навантаження змінної амплітуди.

эквивалентная нагрузка постоянной амп ... Читати далі »
еквівалентний розмах напружень - це Розмах напружень у конструкційній деталі, спричинений прикладенням еквівалентного втомного навантаження.

эквивалентный размах напряжений Размах напряжений в кон ... Читати далі »
еквівалентне втомне навантаження - це Спрощене навантаження, зазвичай окреме навантаження, прикладене задану кількість разів, таким чином, щоб воно могло бути використане замість більш реалістичних навантажень у задано ... Читати далі »
Закон накопичення пошкоджень Майнера - це підсумування пошкоджень впродовж усіх циклів у спектрі розмаху напружень (або розрахунковому спектрі), що базується на правилі Пальмгрена-Майнера. ... Читати далі »
втомне пошкодження - це відношення кількості циклів заданого розмаху напружень, який повинен підтримуватися впродовж визначеного періоду часу функціонування, до довговічності конструкційної деталі під впл ... Читати далі »
стійкість до пошкоджень - це Здатність конструкції витримувати втомні тріщини без виникнення відмови конструкції або експлуатаційної ненадійності.

стойкость к повреждениям Способность конст ... Читати далі »
безпечний термін служби - це період часу, впродовж якого конструкція повинна безпечно функціонувати з прийнятною імовірністю того, що відмова конструкції в результаті виникнення втомних тріщин не відбудеться п ... Читати далі »
проектний термін служби - це Базовий період часу, впродовж якого конструкція повинна безпечно функціонувати з прийнятною імовірністю того, що відмова конструкції в результаті виникнення втомних тріщин не відбу ... Читати далі »
межа витривалості - це Обмеження, нижче якого розмахи напружень розрахункового спектру можуть бути виключені з розрахунку накопичених пошкоджень.

предел выносливости Ограничение, ниже ... Читати далі »
границя втоми для постійної амплітуди - це Розмах напружень, нижче значень якого усі розмахи напружень в розрахунковому спектрі не повинні враховуватися як такі, що спричиняють втомні руйнування.

предел уста ... Читати далі »
стандартна втомна міцність - це Розмах напружень постійної амплітуди c Δσ для певної деталізованої категорії при довговічності NC = 2×10 6 циклів.

стандартная усталостная прочность Размах напр ... Читати далі »
крива втомної міцності - це Кількісна залежність між розмахом напружень та витривалістю, яка використовується для оцінювання втоми деякої деталізованої категорії, надане у цьому стандарті графічно у логарифмі ... Читати далі »
витривалість - це Термін функціонування до відмови, виражений у циклах, під впливом дії з історією напружень постійної амплітуди.

выносливость Срок функционирования до отказа, вы ... Читати далі »
Деталізована категорія - це визначення, яке надається певній ділянці виникнення втоми для заданого напрямку коливання напруження, для того, щоб вказат ... Читати далі »
розрахунковий спектр - це Сумарний для всіх спектрів розмаху напружень, які мають відношення до оцінювання втоми.

расчетный спектр Суммарный для всех спектров размаха напряжений, которые ... Читати далі »
спектр розмаху напружень - це Гістограма частоти виникнення для всіх розмахів напружень різної величини, записана або розрахована для окремого випадку навантаження (також цей термін відомий під назвою «спектр н ... Читати далі »
розмах інтенсивності напруження - це Алгебраїчна різниця між максимальною інтенсивністю напруження і мінімальною інтенсивністю напруження, отриманими з піку напруження та западини напруження в циклі напружень.
< ... Читати далі »
розмах напружень - це Алгебраїчна різниця між піком напруження та западиною напруження в циклі напружень.

размах напряжений Разница алгебраизма между пиком напряжения и впадиной напр ... Читати далі »
середнє напруження - це Половина алгебраїчної суми максимального та мінімального значень напруження.

среднее напряжение Половина алгебраической суммы максимального и минимального значе ... Читати далі »
коефіцієнт інтенсивності напруження - це Мінімальна інтенсивність напруження, поділена на максимальну інтенсивність напруження, отриману з історії напружень постійної амплітуди або з циклу з історії напружень перемінної а ... Читати далі »
коефіцієнт напруження - це Мінімальне напруження, поділене на максимальне напруження в історії напружень постійної амплітуди або в циклі, отриманому з історії напружень змінної амплітуди.

коэ ... Читати далі »
амплітуда напружень - це Значення розмаху напружень, поділене на два.

амплитуда напряжений Значение размаха напряжений, разделенное на два

stress amplitude Half the ... Читати далі »
резервуарний метод - це Спеціальний метод підрахунку циклів, при використанні якого з історії напружень створюється спектр розмаху напружень.

резервуарный метод Специальный метод подсч ... Читати далі »
Метод дощового потоку - це спеціальний метод підрахунку циклів, при використанні якого з історії напружень створюється спектр розмаху напружень.

метод дождевого потока Специальный метод п ... Читати далі »
підрахунок циклів - це Процес трансформації історії напружень перемінної амплітуди у спектр циклів напружень, кожен з яких має певний розмах напружень, наприклад, резервуарний метод та метод дощового пот ... Читати далі »
Цикл напруження - це частина історії напружень постійної амплітуди, в якій напруження починається та закінчується однаковим значенням, але в процесі проходить через один пік напруження і одну западину ... Читати далі »
змінна амплітуда - це Термін відноситься до історії напружень, що містить більше, ніж одне значення піку або западини напружень.

переменная амплитуда Термин относится к истории напря ... Читати далі »
постійна амплітуда - це Термін відноситься до історії напружень, де чергуються піки напружень і западини напружень з однаковими значеннями.

постоянная амплитуда Термин относится к исто ... Читати далі »
западина напруження - це екстремальна точка, в якій швидкість зміни напруження змінюється з від‘ємної на додатню.

впадина напряжения экстремальная точка, в которой скорость изменения на ... Читати далі »
пік напруження - це Екстремальна точка, в якій швидкість зміни напруження змінюється з додатньої на від‘ємну.

пик напряжения Экстремальная точка, в которой скорость изменения напря ... Читати далі »
точка зміни напруження - це Значення напруження в історії напружень, при якому швидкість зміни напруження змінює знак.

точка изменения напряжения Значение напряжения в истории напряжений, ... Читати далі »
Історія напружень - це неперервний хронологічний запис змін виміряних або розрахованих напружень у конкретній точці конструкції за визначений період часу в процесі навантаження.

История ... Читати далі »
напруження гарячої точки - це Геометричне напруження у специфікованому місці виникнення пошкоджень на конкретній геометрії, такому як підріз шва в кутовому з`єднанні пустотілих профілів, для якого границя втоми ... Читати далі »
геометричний коефіцієнт концентрації напруження - це Відношення геометричного напруження, що оцінюється за допомогою допущення про лінійну пружну поведінку матеріалу, до номінального напруження.

геометрический коэффиц ... Читати далі »
геометричне напруження - це Також відоме як конструкційне напруження. Це пружне напруження в точці, з урахуванням всіх різкіх змін в геометрії, але без урахування будь-яких локальних сингулярностей, коли раді ... Читати далі »
модифіковане номінальне напруження - це Номінальне напруження, збільшене за допомогою відповідного геометричного коефіцієнту концентрації напруження Kgt, з метою врахування геометричних змін поперечного перерізу, які не ... Читати далі »
номінальне напруження - це Напруження в основному матеріалі в зоні потенційної тріщини, яке визначається у відповідності з пружною теорією міцності, виходячи з того, що плоскі перерізи залишаються плоскими, ... Читати далі »
акт навантаження - це акт навантаження Визначена послідовність навантаження конструкції, яка, з метою проектування, вважається повторюваною з заданою частотою.

акт нагрузки Определен ... Читати далі »
втомне навантаження - це Ряд типових навантажень, описаний з зазначенням місця прикладення або характеру пересування дій, зміни їхньої інтенсивності, частоти та послідовності виникнення.

ус ... Читати далі »
Втома - це ослаблення частини конструкції через виникнення та розповсюдження тріщин, викликаних повторюваними флуктуаціями напружень.

Явище зменшення міцності деталей машин під ді ... Читати далі »
зовнішній елемент - це конструкція, що розташована за межами будівлі та може підпадати під дію вогню через прорізи в огороджувальних конструкціях будівлі.

внешний элемент элемент, рас ... Читати далі »
Ефективна 0,2 % умовна межа текучості - це для заданої температури, рівень напруження, що за діаграмою «напруження – деформація» відповідає залишковій деформації 0,2 %.

эффективный 0,2 % условный предел теку ... Читати далі »
критична температура конструктивного алюмінієвого елементу - це Для даного рівня навантаження – температура, при якій очікується відмова конструктивного алюмінієвого елемента при рівномірному розподілі температури.

критическая т ... Читати далі »
коробочне значення коефіцієнту перерізу - це Відношення площі поверхні уявної прямокутної коробки, охоплюючої переріз, що піддається нагріванню, до об’єму алюмінію.

коробочное значение коэффициента сечения ... Читати далі »
коефіцієнт перерізу (Eurocode) - це для алюмінієвого елементу – це, відношення площі поверхні, що піддається нагріванню, до об’єму алюмінію; для захищеного елементу – відношення між площею внутрішньої поверхні облицю ... Читати далі »
результуюча випромінювальна здатність - це Співвідношення між фактичним випроміненим тепловим потоком на елемент та чистим тепловим потоком за умови, що елемент та випромінююче середовище вважались абсолютно чорними тілами. ... Читати далі »
чистий тепловий потік - це Енергія, реально поглинена елементами за одиницю часу, віднесена до одиниці площі поверхні.

чистый тепловой поток Энергия, реально поглощенная элементами в един ... Читати далі »
випромінювальна здатність - це Дорівнює поглинальній здатності поверхні, тобто відношенню кількості променистого тепла, поглиненого даною поверхнею, до кількості тепла, яку могла б поглинути поверхня абсолютно ч ... Читати далі »
коефіцієнт конвективної теплопередачі - це Конвективний тепловий потік тепла до елемента, віднесений до різниці між температурою газу, що оточує поверхню конструкції, та температурою цієї поверхні

коэффициен ... Читати далі »
коефіцієнт форми - це Коефіцієнт форми для радіаційної передачі тепла від поверхні А до поверхні В, який визначається як частка розсіяної випроміненої енергії з поверхні А та досягає поверхні В.
< ... Читати далі »
вогнезахисний матеріал - це Будь-який матеріал або сполучення матеріалів, яким покриавають конструкцію, з метою підвищення її вогнестійкості.

огнезащитный материал Любой материал или соеди ... Читати далі »
температурні режими - це Залежність між газовою температурою середовища, яке оточує поверхні елементів, та часом. Можуть бути: – номінальний: Звичайний температурний режим, що приймається для класифікації ... Читати далі »
Стандартний температурний режим - це Номінальний температурний режим, визначений у EN 13501-2 для представлення моделі повністю розвинутої пожежі у приміщенні.

стандартный температурный режим Номин ... Читати далі »
захищені елементи - це Елементи, для яких вжиті заходи щодо зменшення зростання температури в елементі під час пожежі.

защищенные конструкции Элементы, для которых приняты меры по уме ... Читати далі »
частина конструкції - це Ізольована частина всієї конструкції з відповідними умовами опирання та граничними умовами.

часть конструкции Изолированная часть всей конструктции с соответств ... Читати далі »
ефект запізнення зсуву - це Нерівномірний розподіл напружень у широких полицях балок внаслідок деформацій зсуву; він може бути врахований шляхом використання зниженої «ефективної» ширини полиці балки
... Читати далі »
поглиблений розрахунок - це Розрахунок із урахуванням пластичних деформацій елемента та його з’єднань, який враховує додаткову міцність з‘єднань та інших частин конструкції, пов‘язаних з елементом.

... Читати далі »
приведена довжина - це Довжина шарнірно закріпленого елемента постійного по довжині перерізу, який має той же переріз і таке саме пружне критичне зусилля при розрахунку на стійкість, що й досліджуваний ( ... Читати далі »
геометрична довжина - це Відстань у даній площині між двома сусідніми точками елемента, у яких він закріплений від поперечних зміщень, або між однією такою точкою та кінцем елемента

геометр ... Читати далі »
типи рам - це Терміни, що використовуються для класифікації типів рам: – напівнерозрізна, в якій у процесі загального розрахунку системи слід враховувати конструктивні властивості елементів та з ... Читати далі »