Виберіть літеру для пошуку будівельних термінів:

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1162]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

Абетка »

Терміни на Літеру "2013 » Липень » 23"


короб - це Конструкція, виконана збиранням плоских пластин у тривимірну закриту форму. Для цілей даного стандарту короб має розміри, в цілому зіставні в усіх напрямках.

короб ... Читати далі »
осесиметрична оболонка - це Оболонкова конструкція, геометрія якої визначається обертанням меридіональної лініїї навколо центральної осі.

осесимметричная оболочка Оболочечная конструкция, ... Читати далі »
Оболонка (корпус) - це конструкція, що утворена з викривленої тонкої пластини. Для резервуарів цей термін має особливе значення, див. 1.7.2.

Корпус конструкция, созданная из искривлен ... Читати далі »
пірамідальна воронка - це Пірамідальна воронка використовується в якості воронкової секції прямокутного силоса і має форму перевернутої піраміди. У цьому стандарті припускається, що її геометрія проста і ск ... Читати далі »
неперервне обпирання - це Неперервне обпирання силоса має місце, якщо в будь-якій позиції по периметру кола він підтримується ідентичним способом. Незначні відхилення від цієї умови (наприклад, наявність не ... Читати далі »
потрійна U-подібна паля - це Шпунтова паля, що складається з трьох окремих зібраних U-подібних шпунтових паль з двома обтиснутими або звареними загальними замковими з'єднаннями, здатними передавати зсувне зуси ... Читати далі »
Мости - це grooved connection Shear connection consisting of the integral part of one member embedded in the contact face of the other member. The contacted parts are normally held together b ... Читати далі »
залишковий поперечний переріз - це Поперечний переріз вихідного елемента, зменшений на товщину обвугленого шару.

остаточное поперечное сечение Поперечное сечение исходного элемента, уменьшенное н ... Читати далі »
захищені конструкції - це Елементи, для яких запроваджені заходи з метою зменшення підвищення температури або зниження обвуглювання під час пожежі.

защищенные элементы Строительные конст ... Читати далі »
Розрахунок за нормальної температури - це розрахунок за граничним станом при температурі навколишнього середовища відповідно до EN 1995-1-1

Расчет при нормальной те ... Читати далі »
вогнезахисний матеріал - це Будь-який матеріал або сполука матеріалів, нанесений на конструктивний елемент з метою підвищення його вогнестійкості.

огнезащитный материал Любые материалы либ ... Читати далі »
час захисної дії - це Тривалість дії захисту елемента конструкції від прямого вогневого впливу (наприклад, коли вогнезахисне покриття або інші засоби захисту відокремлюються від дерев’яного елемента, аб ... Читати далі »
ефективний поперечний переріз - це Поперечний переріз елемента конструкції при розрахунку на вогнестійкість базується на методі приведеного поперечного перерізу. Його отримують із залишкового поперечного перерізу ви ... Читати далі »
лінія обвуглювання - це Межа між обвугленим шаром і залишковим поперечним перерізом.

линия обугливания Граничная линия между обуглившимся слоем и остаточным поперечным сечением
< ... Читати далі »
модуль ковзання - це Характеристика, що використовується при розрахунку деформації між двома елементами конструкції.

модуль скольжения Характеристика, используемая при расчете дефор ... Читати далі »
характеристика жорсткості - це Характеристика, що використовується при розрахунку деформації конструкції, такі як модуль пружності, модуль зсуву, модуль ковзання.

жесткостная характеристика Х ... Читати далі »
поперечна деформація - це Ефект, який було викликано горизонтальним впливом в площині стінки.

поперечная деформация Эффект, вызванный горизонтальным воздействием в плоскости стенки
... Читати далі »
вміст вологи - це Відношення маси води у деревині до маси деревини у висушеному стані.

влагосодержание Масса воды в древесине, выраженная в отношении к массе высушенной древесины ... Читати далі »
Багатошаровий дерев’яний настил - це плита, що виготовлена з паралельно стикованого твердого багатошарового матеріалу, з’єднаного цвяхами, шурупами або способом попереднього напруження або склеювання. ... Читати далі »
LVL - це Багатошаровий шпонковий пиломатеріал визначається згідно з EN 14279 та EN 14374

LVL Слоистый шпоновый пиломатериал определяется в соответствии с EN 14279 и EN 1 ... Читати далі »
пиломатеріал LVL - це Багатошаровий шпонковий пиломатеріал визначається згідно з EN 14279 та EN 14374

LVL Слоистый шпоновый пиломатериал определяется в соответствии с EN 14279 и EN 1 ... Читати далі »
точка насичення волокон - це Вміст вологи, при якому клітки деревини повністю насичені.

точка насыщения волокон Влагосодержание, при котором клетки древесины полностью насыщены.

... Читати далі »
рівноважна вологість - це Вміст вологи, при якому деревина не отримує вологу і не відає її до оточуючого середовища.

равновесная влажность Влагосодержание, при котором древесина не приоб ... Читати далі »
нагельні з’єднання - це З’єднання, що виконуються за допомогою кругового циліндричного стержня, зазвичай сталевого, з або без головки, щільно монтується в просвердлені отвори та служить для передачі наван ... Читати далі »
настил балковий - це Настил, що складається із залізобетонної плити та прокатних або зварних сталевих балок, частково закладених у бетон, нижня полиця яких знаходиться на рівні нижньої частини плити. < ... Читати далі »
сталезалізобетонна балка - це Стержневий сталезалізобетонний елемент конструкцій, в основному підданий дії вигину.

сталежелезобетонная балка Стержневой сталежелезобетонный элемент конструкци ... Читати далі »
Зсувове з'єднання - це взаємне з'єднання між бетоном і сталлю в складі сталезалізобетонного елемента, яке володіє достатньою міцністю й жорсткістю, що забезпечує можливість їхнього розрахунку як складови ... Читати далі »
сталезалізобетонний елемент - це Складений конструктивний елемент, представлений бетоном і гарячекатаними або холодноштампованими сталевими профілями, об'єднаними між собою зсувовими з’єднаннями, призначеними для ... Читати далі »
максимальний рівень напружень - це Рівень напружень для заданої температури, при якому залежність між напруженнями та деформаціями сталі переходить у пластичну стадію.

максимальный уровень напряжений ... Читати далі »
ефективний переріз - це Поперечний переріз, що використовується для розрахунку вогнестійкісті елементу у разі застосування методу ефективного поперечного перерізу. Його отримують шляхом вилучення частин п ... Читати далі »
критична температура арматури - це Температура в арматурі, за якої можливе руйнування елементу при заданому рівні навантаження.

критическая температура арматуры Температура в арматуре, при которо ... Читати далі »
критична температура конструкційної сталі - це Для заданого рівня навантаження – температура, за якої можливе руйнування сталевого конструктивного елементу при рівномірному температурному розподілі.

критическая ... Читати далі »
коефіцієнт поперечного перерізу - це Для сталевого елементу – це співвідношення між площею відкритої поверхні та об’ємом сталі; для захищеного елементу – це співвідношення між площею відкритої незахищеної поверхні та ... Читати далі »
вогнезахисний матеріал - це Будь-який матеріал або сполучення матеріалів, що застосовується до конструктивного елементу з метою підвищення його вогнестійкості.

огнезащитный материал Любой ... Читати далі »
час порушення захисту - це Тривалість захисту від прямого вогневого впливу, тобто час, коли або погіршуються властивості вогнезахисних покриттів чи інших засобів захисту сталезалізобетонного елементу, або ру ... Читати далі »
в’язевий каркас - це Каркас, який для опору горизонтальному зміщенню має систему жорстких в’язів, що є достатнім для сприймання усіх горизонтальних навантажень.

связевой каркас Карк ... Читати далі »
захищені елементи - це Елементи, для яких запроваджені заходи щодо зменшення приросту температури внаслідок пожежі.

защищенные элементы Элементы, для которых приняты меры по снижению ... Читати далі »
частина споруди - це Окрема частина споруди з відповідним спиранням та граничними умовами.

часть сооружения Отдельная часть сооружения с соответствующим опиранием и граничными услов ... Читати далі »
осьова відстань - це Відстань між осями арматурного стрижня та найближчої поверхні бетону.

осевое расстояние Расстояние между осями арматурного стержня и ближайшей поверхности бетон ... Читати далі »
попереднє напруження - це Процес додавання стискальних напружень до бетонної частини сталезалізобетонного елемента з використанням напружуваної арматуры або регульованих деформацій.

предвари ... Читати далі »
згинальна жорсткість з урахуванням утворення тріщин у бетоні - це Жорсткість E a I 2 поперечного перерізу сталезалізобетонного елемента, де I 2 – момент інерції площі нетто наведеного перерізу, який обчислений без обліку розтягнутого бетону, але ... Читати далі »
згинальна жорсткість без обліку утворення тріщин у бетоні - це Жорсткість E a I 1 поперечного перерізу сталезалізобетонного елемента, де I 1 – момент інерції площі нетто наведеного перерізу, який обчислений у припущенні, роботи розтягнутого бе ... Читати далі »
непідперта конструкція або елемент - це Конструкція або елемент, вага бетонної складової яких передається на сталеві елементи, які не мають опор у прогонових ділянках.

неподпертая конструкция или элемент ... Читати далі »
підперта конструкція або елемент - це Конструкція або елемент, вага бетонної складової яких передається на сталеві елементи, які мають опори в прогонових ділянках або незалежно сприймається бетонним перерізом до рівнів ... Читати далі »
комбінований вузол - це Вузол сполучення сталезалізобетонного елемента з іншими сталезалізобетонними, або сталевими, або залізобетонними елементами, для якого в розрахунках його міцності й жорсткості вико ... Читати далі »
сталезалізобетонна рама - це Рамна конструкція, у якій основні несучі елементи представлені сталезалізобетонними конструкціями або частина конструкцій представлена сталезалізобетонними елементами, а решта – ст ... Читати далі »
сталезалізобетонна плита - це Плита, що складається з бетонної частини й профільованих сталевих листів, для якої характерне використання листів як незнімної опалубки на етапі укладання й твердіння бетону, з под ... Читати далі »
сталезалізобетонна стійка - це Стержневий сталезалізобетонний елемент конструкцій, в основному підданий дії стискання або стискання з вигином.

сталежелезобетонная стойка Стержневой сталежелез ... Читати далі »
сталезалізобетонна балка - це Стержневий сталезалізобетонний елемент конструкцій, в основному підданий дії вигину.

сталежелезобетонная балка Стержневой сталежелезобетонный элемент конструкци ... Читати далі »
Спільна робота - це Взаємодія бетонної й сталевої складових сталезалізобетонного елемента, яка має місце внаслідок наявності зсувового з'єднання між бетоном і сталлю, що утворилось у результаті тверді ... Читати далі »
сталезалізобетонний елемент - це Складений конструктивний елемент, представлений бетоном і гарячекатаними або холодноштампованими сталевими профілями, об'єднаними між собою зсувовими з’єднаннями, призначеними для ... Читати далі »
конструкційний тупиковий упор - це Елемент, що призначений для зупинки крана або вантажопідйомного механізму, який досяг кінця рейкового шляху.

конструкционный тупиковый упор Элемент, предназначе ... Читати далі »
Гальмівна балка - це балка або гратчаста ферма, що чинить опір гальмівному навантаженню крана і передає його на опори.

Тормозная балка - балка или решетчатая ферма, оказывающая сопр ... Читати далі »
гальмівне з’єднання - це З'єднання, що передає гальмівне навантаження крана від підкранової або гальмівної балки на опору.

тормозное соединение Соединение, передающее тормозную нагрузку ... Читати далі »
еластомерна несуча підкладка - це Пружний посилений еластомерний підкладковий матеріал, призначений для використання під рейками крана.

эластомерная несущая подкладка Упругий усиленный эластомер ... Читати далі »
гальмівне навантаження крана - це Горизонтальна динамічна дія, що спричиняється роботою крана, та діє в повздовжньому і/або бічному напрямі відносно підкранової балки.

тормозная нагрузка крана Г ... Читати далі »
обв`язка - це Горизонтальна балка, як правило, зі сталі або залізобетону, скріплена з підпірною стінкою, яка використовується для передачі розрахункового опорного зусилля для стінки на стяжні ст ... Читати далі »