Виберіть літеру для пошуку будівельних термінів:

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1162]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

Абетка »

Терміни на Літеру "2013 » Липень » 11"


захватна виїмка - це Виїмка певної форми в елементі кладки для того, щоб полегшити його захват і підйом однією або двома руками, або за допомогою механічних пристроїв

захватная выемка ... Читати далі »
порожнина - це Отвір певної форми в кладці, яка проходить повністю або частково через цеглу або камінь

пустота Отверстие определенной формы в кладке, которое проходит полность ... Читати далі »
жолобок - це Поглиблення на одній або обох постільних гранях елемента кладки, отримане при його виготовленні

желобок Углубление на одной или обеих постельных гранях элемента ... Читати далі »
постільна грань - це Верхня або нижня грань елемента кладки, укладеного у відповідному порядку

постельная грань Верхняя или нижняя грань элемента кладки, уложенного в соответствующе ... Читати далі »
елемент кам’яної кладки 1-ї, 2-ї, 3-ї і 4-ї груп - це Розбивання елементів кам’яної кладки на групи відповідно до процентного співвідношення розмірів і орієнтації отворів в елементах

элементы каменной кладки 1-й, 2-й, ... Читати далі »
елемент кам’яної кладки - це Елемент кладки, що має певну форму і призначений для використання в кам’яних конструкціях

элемент каменной кладки Элемент кладки, которая имеет определенную фор ... Читати далі »
Адгезія - це ефект формування будівельним розчином опору розтягненню та опору до зсуву на контактуючій поверхні складових кам’яної кладки.

Адгезия - это эффект формирования стро ... Читати далі »
сила зчеплення анкерування - це Сила зчеплення між арматурою і бетоном або будівельним розчином при дії сил стиску або розтягу арматурних елементів

сила сцепления анкеровки Сила сцепления межд ... Читати далі »
міцність кладки на вигин - це Міцність кладки при дії сил чистого вигину

прочность кладки на изгиб Прочность кладки при действии сил чистого изгиба

flexural strength of mason ... Читати далі »
міцність кладки на стиск - це Опір кладки стискальним навантаженням без деформацій опорних подушок, без впливу гнучкості та позацентрового навантаження

прочность кладки на сжатие Сопротивлен ... Читати далі »
міцність кладки на зсув/зріз - це Міцність кладки при дії сил зсуву

прочность кладки на сдвиг/срез Прочность кладки при действии сил сдвига

shear strength of masonry The stre ... Читати далі »
характеристична (нормативна) міцність кладки - це Величина міцності кладки з 5 % вірогідністю того, що вона не буде досягнута при проведенні серії випробувань, гіпотетично не обмежених у часі

характеристическая (но ... Читати далі »
перев’язка кладки - це Розташування елементів кладки в певній послідовності, щоб забезпечити їх сумісну роботу

перевязка кладки Расположение элементов кладки в определенной последоват ... Читати далі »
обмежена кладка - це кам’яна кладка, що взаємодіє з залізобетонними елементами чи обмежуючими елементами армованої кам’яної кладки у вертикальному та горизонтальному напрямках

ограничен ... Читати далі »
попередньо напружена кладка - це Кладка, в якій внутрішні напруження стиску створені шляхом попереднього напруження арматури

предварительно напряженная кладка Кладка, в которой внутренние напря ... Читати далі »
Армована кам’яна кладка - це кладка, в якій знаходяться стержні або сітки, занурені в розчин або бетон, що чинить опір діям на основі взаємодії всіх компонентів кладки.    

Арм ... Читати далі »
неармована кладка - це кам’яна кладка, що не містить відповідного армування, щоб вважатись підсиленою кам’яною кладкою
неармированная кладка каменная кладка, которая не содержит соответству ... Читати далі »
навантаження від тертя об стінку - це Меридіональна складова поверхневого навантаження, що діє на стінку оболонки внаслідок тертя, пов’язаного з внутрішнім тиском (наприклад, якщо всередині оболонки знаходяться сипкі р ... Читати далі »
гідростатичний тиск - це Тиск, що змінюється лінійно відносно осьової координати оболонки обертання.

гидростатическое давление Давление, которое меняется линейно по отношению к осевой к ... Читати далі »
зовнішній тиск - це Складова поверхневого навантаження, що діє по нормалі до оболонки в напрямку всередину. Її величина може змінюватися як у меридіональному, так і в кільцевому напрямах (наприклад, п ... Читати далі »
внутрішній тиск - це Складова поверхневого навантаження, що діє по нормалі до оболонки в напрямку назовні. Її величина може змінюватися як у меридіональному, так і в кільцевому напрямах (наприклад, під ... Читати далі »
радіальне навантаження - це Зовнішнє навантаження, що діє по нормалі до поверхні циліндричної оболонки.

радиальная нагрузка Внешняя нагрузка, действующая по нормали к поверхности цилиндрич ... Читати далі »
осьове навантаження - це Зовнішнє навантаження, що діє в осьовому напрямку.

осевая нагрузка Внешняя нагрузка, действующая в осевом направлении.

axial load Externally ... Читати далі »
Втома - це граничний стан за несучою здатністю, при якому велика кількість циклів навантаження призводить до розвитку тріщин у листі оболонки, що при подальших циклах навантаження може виклик ... Читати далі »
Втрата стійкості - це граничний стан за несучою здатністю, при якому конструкція різко втрачає стійкість при мембранному стиску і/або зсуві. Це призводить до великих зміщень або до неспроможності констр ... Читати далі »
циклічна пластичність - це Граничний стан за несучою здатністю, при якому багаторазове пластичне деформування, викликане циклами прикладання і зняття навантаження, призводить до малоциклового втомного руйнув ... Читати далі »
руйнування при розтягу - це Граничний стан за несучою здатністю, при якому переріз брутто листа оболонки руйнується внаслідок розтягу.

разрушение при растяжении Предельное состояние по нес ... Читати далі »
межа пластичності - це Граничний стан за несучою здатністю, при якому в конструкції виникають зони пластичної деформації, через які оболонка втрачає здатність протистояти зростаючим навантаженням. Він ті ... Читати далі »
кільцева балка або кільцева ферма - це Кільцевий елемент жорсткості, який має згинну жорсткість та міцність як у площині кільцевого перерізу оболонки, так і перпендикулярно до неї. Це первинний несучий елемент конструкц ... Читати далі »
опорне кільце - це Елемент конструкції, який проходить по колу оболонки обертання в основі і забезпечує закріплення оболонки до фундаменту або іншого елементу конструкції. Воно необхідне для реалізац ... Читати далі »
кільце жорсткості - це Місцевий елемент жорсткості, який проходить по колу оболонки обертання і перетинає меридіан у заданій точці. Як правило, припускається, що цей елемент не має жорсткості при деформа ... Читати далі »
ребро - це Місцевий елемент, який забезпечує шлях для передавання основних навантажень, що викликають згин вздовж меридіана – твірної оболонки обертання. Використовується для передавання або ... Читати далі »
стрингер - це Місцевий елемент жорсткості, розташований вздовж твірної оболонки обертання. Використовується для збільшення стійкості або для сприймання місцевих навантажень. Він не призначений д ... Читати далі »
стик - це Лінія, на якій сходяться два або більше сегментів: вона може включати елемент жорсткості. Колову лінію, по якій елемент жорсткості кріпиться до оболонки, можна вважати стиком.
... Читати далі »
серединна поверхня - це Поверхня, яка знаходиться посередині між внутрішньою та зовнішньою поверхнями оболонки у кожній точці. Там де оболонка підкріплена на одній або на обох поверхнях, за базову середин ... Читати далі »
панель оболонки - це Незамкнена оболонка обертання: форма оболонки визначається обертанням твірної навколо осі на кут менший, ніж 2π радіан.

панель оболочки Незамкнутая оболочка вра ... Читати далі »
сегмент оболонки - це Оболонка обертання певної геометричної форми з постійною товщиною стінки: циліндр, зрізаний конус, сферичний сегмент, кільцева пластина, тороїдальна вставка або фігура іншої форми. ... Читати далі »
повністю осесиметрична оболонка - це Оболонка, яка складається з декількох частин, кожна з якої є оболонкою обертання.

полностью осесимметричная оболочка Оболочка, которая состоит из нескольких час ... Читати далі »
оболонка обертання - це Оболонка, геометрична форма якої визначається серединною поверхнею, утвореною поворотом меридіональної твірної навколо однієї осі на кут 2π радіан. Оболонка може мати будь-яку довж ... Читати далі »
оболонка - це Конструкція або елемент конструкції, утворені викривленою тонкою пластиною.

оболочка Конструкция или элемент конструкции, образованные искривленной тонкой пласт ... Читати далі »
правило знаків - це Якщо не встановлено інше, стиск приймається з додатнім знаком.

правило знаков Если не установлено иное, сжатие принимается с положительным знаком.

... Читати далі »
бістальная балка - це Балка з поясами та стінкою, виготовленими з різних марок сталі; за цим стандартом для поясів використовується марка сталі быльш висока, ніж для стінки.

бистальная б ... Читати далі »
відсік - це Непідкріплена частина пластини, оточена поясами і/або елементами жорсткості.

отсек
Неподкрепленная часть пластины, окаймленная поясами и/или элементами жестко ... Читати далі »
елемент жорсткості - це Пластина або профіль, приєднані до пластини для запобігання втраті стійкості або для посилення пластини; елементи жорсткості поділяють на: – поздовжні, якщо вони розташовані вздовж ... Читати далі »
ефективна площа поперечного перерізу і ефективна ширина - це Площа перерізу брутто або ширина, зменшені для врахування ефекту втрати стійкості пластини або ефекту запізнення зсуву або їхньої сумісної дії; поняття «ефективний» класифікують та ... Читати далі »
Поперечний переріз брутто - це вся площа поперечного перерізу елементу конструкції, але без урахування переривчастих поздовжніх елементів жорсткості.

Поперечное сечение брутто- вся площадь по ... Читати далі »
мембранне напруження - це Напруження в серединній площині пластини.

мембранное напряжение Напряжение в срединной плоскости пластины.

membrane stress Stress at mid-pla ... Читати далі »
пружне критичне напруження - це Напруження в елементі конструкції, досягши якого елемент втрачає стійкість, при його розрахунку в складі ідеальноїконструкції за пружною теорією з малими преміщеннями.

... Читати далі »
товщина сталевої основи листа - це Номінальна товщина сталевого листа без урахування товщини шарів цинкового і інших металевих покриттів (t cor ).

толщина стальной основы листа Номинальная толщин ... Читати далі »
номінальна товщина - це Встановлювана середня товщина, що включає товщину шарів цинкового і інших металевих покриттів після прокатування і визначувана постачальником сталі (tnom не включає товщину органіч ... Читати далі »
опора - це Місце, в якому елемент може передавати сили або моменти на фундамент або на інші конструктивні елементи.

опора Место, в котором элемент может передавать силы и ... Читати далі »
проектування з урахуванням роботи обшивки - це Метод проектування, що враховує внесок діафрагмової роботи обшивки у жорсткість та міцність конструкції.

проектирование с учетом работы обшивки Метод проектиров ... Читати далі »
закріплення - це Закріплення елементу або його частини від лінійних або кутових переміщень або деформацій кручення чи депланації, яке підвищує стійкість, аналогічно жорсткій опорі.

... Читати далі »
умовна гнучкість - це Нормоване безрозмірне значення гнучкості.

условная гибкость Нормированное безразмерное значение гибкости.

relative slenderness A normalized ... Читати далі »
часткове закріплення - це Закріплення елементу або його частини від лінійних і кутових переміщень або деформацій кручення чи депланації, яке, аналогічно пружно-податливій опорі, підвищує стійкість, але менш ... Читати далі »
касетний профіль - це Профільований лист з великими краєвими відгинами, що призначені для з'єднання профілів між собою і для формування площини з поздовжніми ребрами, які здатні підтримувати плоску част ... Читати далі »
діафрагмова робота - це Робота обшивки на зсув у своїй площині.

диафрагменная работа Работа обшивки на сдвиг в своей плоскости.

iaphragm action Structural behaviour ... Читати далі »
основна межа текучості - це Межа текучості при розтягу для основного матеріалу

основной предел текучести Предел текучести при растяжении для основного материала

basic yield ... Читати далі »
основний матеріал - це Плоский сталевий лист, з якого виготовлені холодноформовані профілі і профільовані листи способом холодного формування.

основной материал
Плоский стальной лис ... Читати далі »
критична температура конструктивного сталевого елементу - це Для даного рівня навантаження – температура, при якій очікується відмова конструктивного сталевого елемента при рівномірному розподілі температури.

критическая темп ... Читати далі »
коробочне значення коефіцієнту перерізу - це Відношення площі поверхні уявної прямокутної коробки, охоплюючої переріз, що піддається нагріванню, до об’єму сталі.

коробочное значение коэффициента сечения От ... Читати далі »
розрахункова границя текучості - це Для заданої температури - рівень напружень, який на діаграмі деформування сталі відповідає поличці текучості.

расчетный предел текучести Для заданной температур ... Читати далі »