Абетка будівельника - це словник будівельних термінів, що опубліковані у будівельних нормативах. Терміни що вживаються в ДБН, ДСТУ та інших документах, представлені у цьому каталозі містять визначення, російський або англійський переклад та ілюстрації. Терміни містять посилання на нормативні документи в яких згадуються.

Популярні Будівельні терміни:

Прядильно - крутильна машина
(переглядів 249)
Поле допуску повного торцевого биття
(переглядів 249)
Коефіцієнт обороту круп`яного зерна
(переглядів 249)
Поле сумарного допуску форми та розташування
(переглядів 249)
Обрізувач хмелю
(переглядів 249)
Локалізація термінів індексування
(переглядів 249)
Макуходробарка
(переглядів 249)
Одностороння взаємодія
(переглядів 249)
Камера тепла та вологи
(переглядів 249)
Камера тепла, вологи та грибоутворення
(переглядів 249)
Камера холоду
(переглядів 249)
Екологічне благополуччя водного об`єкта
(переглядів 249)
Машина для вироблення плиткового шоколаду
(переглядів 249)
Початкове положення спряжених конусів
(переглядів 249)
Модулювальне коливання хвиля
(переглядів 249)
Прилегле коло
(переглядів 249)
Мостовий вхід
(переглядів 249)
Періодичність одноразового перевищення розрахункової інтенсивності дощу
(переглядів 249)
Радіус западини різьби r
(переглядів 249)
Рейкова підкладка нероздільного скріплення
(переглядів 249)
Ротаційно - карамелеформувальна машина
(переглядів 249)
Сигнал дозволу
(переглядів 249)
Система допусків конусів
(переглядів 249)
Система керування стабілізатором літака
(переглядів 249)

Виберіть літеру для пошуку будівельних термінів:

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1162]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

Будівельний майданчик - це виробнича територія, яка виділяється в установленому порядку для розміщення об'єктів, що будуються, а також машин, матеріалів, конструкцій, комунікацій, виробничих і санітарно-побу ... Читати далі »
Будівельне виробництво - це Взаємопов'язаний комплекс трудових процесів і виробничих стосунків, спрямований на створення будівельної продукції.
Фронт робіт - це Частина будівельного об'єкта, яка надається колективу виконавців для виконання доручених йому робіт і є придатною за обсягами та умовами праці.
Проект виконання робіт - це вид проектно-технологічної документації, що розроблюється на основі робочої документації виконавцями робіт або на їх замовлення, я ... Читати далі »
проект організації будівництва - це Вид проектно-технологічної документації у складі затверджуваної частини проектної документації, яка містить укрупнено розроблені р ... Читати далі »
Проектно-технологічна документація - це документація, яка містить рішення з організації і технології будівництва об'єкта. До ПТД відносяться проекти організації будівництва ( ... Читати далі »
Приховані роботи - це роботи з будівництва об'єкта, результати яких закриваються подальшими роботами і потребують перед цим підтвердження їх відповідності вимогам проектної документації, стандартів, буд ... Читати далі »
Підготовчий період - це Період виконання позамайданчикових та внутрішньомайданчикових підготовчих робіт до будівництва об'єкта.
моніторинг будови - це Натурні спостереження технічного стану об'єкта будівництва, прилеглої забудови, екологічної ситуації (зокрема, геологічної та гідрогеологічної) на прилеглій території з метою виявл ... Читати далі »
комплексна безпека будівництва - це Сукупність різновидів безпеки, яких дотримуються в процесі будівництва: техногенна та пожежна безпека будованого об'єкта і прилеглої забудови, безпека праці, безпека осіб, що переб ... Читати далі »
захватка - це Одна з робочих ділянок, на які розбивається об'єкт будівництва для послідовного виконання на них певної сукупності будівельно-монтажних процесів; кожна захватка послідовно використ ... Читати далі »
Уточнена модель пожежі - це Температурний режим пожежі, що враховує збереження балансу маси та енергії
Міцність кладки на зсув - це Міцність кладки при дії сил зсуву
Теплові впливи - це Впливи на конструкцію, що визначаються поглинутим тепловим потоком в окремих конструкціях.
Аналіз конструкції (під час пожежі) - це Теплотехнічний та статичний розрахунки окремої конструкції конструктивної системи під час пожежі, за яких конструкція вважається відокремленою з відповідними опорними та граничними ... Читати далі »