Координаційні осі

👉 Визначення:

Координаційні осі - це тонкі штрих-пунктирні лінії на плані будівлі чи поруди.

На зображенні кожної будівлі або споруди вказують координаційні осі й надають їм самостійну систему позначень. Координаційні осі наносять на зображення будівлі, споруди тонкими штрих-пунктирними лініями з довгими штрихами, позначають арабськими цифрами і великими буквами українського алфавіту (за винятком букв: Є, З, I, Ї, Й, О, X, Ц, Ч, Щ, Ь) у колах діаметром 6-12 мм. Пропуски в цифрових і буквених (окрім указаних) позначеннях координаційних осей не допускаються.

Цифрами позначають координаційні осі по стороні будівлі та споруди з великою кількістю осей. Якщо для позначення координаційних осей не вистачає букв алфавіту, подальші осі позначають двома буквами (АА, ББ, ВВ). Послідовність цифрових і буквених позначень координаційних осей приймають за планом зліва направо та від низу до верху (рис. 2.1 а) або як показано на рисунку 2.1 б, в. Позначення координаційних осей, як правило, наносять по лівій і нижній сторонах плану будівлі й споруди.

При незбіжності координаційних осей протилежних сторін плану позначення вказаних осей у місцях розбіжності додатково наносять по верхній та правій сторонах. Для окремих елементів, розташованих між координаційними осями основних несучих конструкцій, наносять додаткові осі й позначають їх у вигляді дробу: над рискою вказують позначення попередньої координаційної осі; під рискою – додатковий порядковий номер у межах ділянки між суміжними координаційними осями відповідно до рисунка 2.1 г.

Допускається координаційним осям фахверкових колон надавати цифрові та буквені позначення, продовжуючи позначення осей основних колон без додаткового номера. На зображенні елемента, що повторюється, прив'язаного до декількох координаційних осей, координаційні осі позначають відповідно до рисунку 2.2: "а" – при числі координаційних осей не більше ніж 3; "б" – при числі координаційних осей більше ніж 3; "в" – при всіх буквених і цифрових координаційних осях. За необхідності орієнтацію координаційної осі, до якої прив'язаний елемент, по відношенню до сусідньої осі вказують відповідно до рисунка 2.2 г. Для позначення координаційних осей блок-секцій житлових будівель застосовують індекс "с" (1с, 2с, Ас, Бс).

. Теги: креслення, вісь, план. Довжина тлумачення терміну: 2321 символів.
 › 
Просмотров: 2218 | | Рейтинг: 5.0/1
Фразу додано 2021-05-24 та оновлено . Відповідно пройшло днів - 0.

❔ Яким чином зібрано цю інформацію?

Редакторський колектив сайту збирав інформацію про "Координаційні осі" з відкритих джерел в мережі інтернет та в нормативній літературі. На сторінці ви знайдете вказівки на джерело.

Термін Координаційні осі відноситься до категорії літера "К", згадується у документі .

Ключові слова сторінки: креслення, вісь, план.

У "словнику будівельника" є такий термін: Вбудова
частина будинку, призначена для розміщення адміністративних і побутових приміщень, розташовується в межах виробничого будинку (категорії В, Г. Д згідно зі СНиП 2.09.02), частини йо...

👉Суміжні терміни

Також прогляньте схожі технічні визначення з :

👉Абетка Термінів

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1162]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

👉Додаткова інформація: